Θέτουμε Στόχους Για Το 2021 – BE S.M.A.R.T.

Όταν μια νέα χρονιά διαδέχεται την προηγούμενη είναι το καλύτερο χρονικό σημείο για να κάνουμε μια ανασκόπηση του τι έγινε, τι κάναμε εμείς για αυτό και να θέσουμε στόχους για την επόμενη περίοδο.

Σε αυτό το άρθρο, μιας και βρισκόμαστε στην αλλαγή του έτους, θα συζητήσουμε πώς μπορούμε να βάλουμε στόχους που θα μας βοηθήσουν να εξελιχθούμε και να γίνουμε καλύτεροι και πιο αποτελεσματικοί.

ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ

Το ποσοστό των ανθρώπων που δεν πετυχαίνει όσα επιθυμεί είναι 92% που σημαίνει ότι μόνο το 8% πετυχαίνει τους στόχους που θέτει. Οι στόχοι αφορούν διάφορα πεδία δράσης και όχι μόνο τον επαγγελματικό στίβο.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που γράφουν τους στόχους τους για το έτος που έρχεται, τους έχουν ξεχάσει εντελώς πριν το τέλος του Ιανουαρίου. Τα ποσοστά σε κάποιους λένε ότι δεν πρέπει να ασχοληθούν με τους στόχους και σε άλλους ακριβώς το αντίθετο.

Εμείς θεωρούμε ότι είμαστε εδώ για να κάνουμε τη διαφορά και όχι για να ακολουθήσουμε απλά το ρεύμα. Οπότε θα πρέπει να συγκεντρωθούμε σε αυτά που κάνει σωστά το 8% για να γίνουμε καλύτεροι. Ας δούμε λοιπόν πως οι επιτυχημένοι θέτουν στόχους και πως τους υλοποιούν.

S.M.A.R.T SYSTEM

Ακολουθούν οι πυλώνες της μεθόδου που χρησιμοποιούν οι επιτυχημένοι για να θέσουν στόχους:

  1. S. Specific
  2. M. Measurable
  3. A. Achievable
  4. R. Realistic
  5. T. Timely

Ας αναλύσουμε λίγο καλύτερα τον κάθε πυλώνα ξεχωριστά.

#1 (S)MART – Να Ειμαστε Συγκεκριμενοι

Οι στόχοι για να αποτελέσουν την πυξίδα μας για το που θέλουμε να φτάσουμε, πρέπει να είναι specific ή αλλιώς συγκεκριμένοι. Οι αφηρημένες έννοιες είναι κάτι που το μυαλό παρεξηγεί εύκολα. Κάποιοι άνθρωποι λένε θέλω πολλά χρήματα. Αυτό αποτελεί έναν τελείως αφηρημένο στόχο και δεν οδηγεί το μυαλό σε συγκεκριμένο πλάνο δράσης.

Πρέπει να καταγράψουμε στη μεγαλύτερη λεπτομέρεια αυτό που θέλουμε να πετύχουμε. Στο παράδειγμα των περισσότερων χρημάτων, αν θέλουμε να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι θα πρέπει να θέσουμε τον παρακάτω στόχο:

«Μέχρι το τέλος του 2021 στόχος μου είναι και θα τον πετύχω, να αυξήσω τον τζίρο μου κατά 30% ήτοι 30,000 ευρώ μέσω της αύξησης των υπηρεσιών και των προϊόντων που προσφέρω.»

Αυτός είναι ένας συγκεκριμένος στόχος που όταν τον κοιτάζουμε σε καθημερινή βάση, θα βάλει το μυαλό να προβληματιστεί στο πως μπορεί να τον πετύχει. Αυτή είναι μια διαδικασία που όλοι οι μεγάλοι ηγέτες και επιτυχημένες επιχειρήσεις εφαρμόζουν για να έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα.

Δεν πρέπει όμως να μείνουμε σε μια διάσταση γιατί δεν είναι έτσι η ζωή μας. Θα πρέπει να θέσουμε συγκεκριμένους στόχους σε όλες τις πτυχές της ζωής που είναι σημαντικές για τον άνθρωπο.

Θα πρέπει να έχουμε συγκεκριμένους στόχους για την οικονομική μας κατάσταση, την καριέρα μας, την υγεία μας, τις σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους, την ψυχαγωγία μας, αλλά και για το πνεύμα μας.

Οι γκουρού αυτοβελτίωσης υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι που ξυπνούν το πρωί και δεν νιώθουν ενθουσιασμό για την ημέρα που έρχεται, είναι εκείνοι που δεν έχουν στόχους.

Γίνε Ο Expert Στη Δουλειά Σου

#2 S(M)ART – Θετουμε Μετρησιμους Στοχους

Αναφέραμε ότι πρέπει να είμαστε συγκεκριμένοι με τους στόχους μας. Το δεύτερο βήμα είναι ότι πρέπει οι στόχοι να είναι measurable ή αλλιώς μετρήσιμοι για να μπορούμε να παρακολουθούμε την πορεία και την εξέλιξη τους.

Στον στόχο της ετήσιας αύξησης τζίρου που αναφέραμε, θα πρέπει να κάνουμε έναν επιμερισμό στους μήνες του έτους και να μην αναμένουμε έναν μαγικό τρόπο που θα μας φέρει το αποτέλεσμα τον Δεκέμβρη του 2021.

Επίσης συνδυάστε το στόχο σας με μια θετική διατύπωση. Δηλαδή με το τι έχετε να κερδίσετε όταν συμβεί αυτό που στοχεύετε. Έτσι το μυαλό προγραμματίζεται με βάση το όφελος και αποκτά κίνητρο για να δράσει.

#3) SM(A)RT – Θετουμε Εφικτους Στοχους

Κάποιοι άνθρωποι πάνω στον ενθουσιασμό τους για αυτά που θέλουν, καταγράφουν περισσότερους στόχους από όσους θα μπορούσαν να πετύχουν. Ή θέλοντας να «πιέσουν» τον εαυτό τους, στοχεύουν σε αποτελέσματα που είναι πάνω από τις δυνάμεις τους.

Όλοι οι άνθρωποι έχουμε ως περιορισμούς τους πόρους αλλά και τον χρόνο. Κάποιος μπορεί να έχει περισσότερους διαθέσιμους πόρους, χρήματα, διασυνδέσεις, αλλά όλοι μας έχουμε 24 ώρες την ημέρα διαθέσιμες.

success is a habit paul mitchell

Οπότε μην βάζουμε ως στόχο να πάμε κάθε μέρα 2 ώρες για γυμναστική όταν υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην το καταφέρουμε λόγω άλλων υποχρεώσεων. Ας ξεκινήσουμε με μικρούς και εύκολα υλοποιήσιμους στόχους ,που όταν τους καταφέρουμε θα νιώσουμε καλά και άνετα να πάμε στο επόμενο βήμα.

Στο παράδειγμα της άσκησης, ίσως ένας πιο εφικτός στόχος να ήταν να καταφέρουμε να αφιερώνουμε 3 φορές την εβδομάδα από 30 λεπτά για την γυμναστική μας την κάθε φορά. Με το που επιτευχθεί αυτό, σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα,  έχουμε τη δυνατότητα να προσθέσουμε μια ημέρα άσκησης ακόμη.

#4 SMA(R)T – Ειμαστε Ρεαλιστες

Αυτό το tip είναι παρόμοιο με το προηγούμενο, με την διαφορά ότι έρχεται να μας βοηθήσει να συνδυάσουμε όλους τους στόχους μας.

Πριν αναφέραμε ότι θέτουμε στόχους για όλες τις σημαντικές πλευρές στη ζωή μας και το παράδειγμα της γυμναστικής ή και της αύξησης τζίρου. Για να νιώθουμε καλά ως οντότητες θα πρέπει να νιώθουμε ότι εξελισσόμαστε σε όλους τους τομείς της ζωής μας και να μην αμελούμε τίποτα.

Υπάρχουν καλοί επαγγελματίες που δεν αφιερώνουν πολύ χρόνο προς την οικογένεια ή τους φίλους τους. Αυτό μπορεί να διαταράξει την ισορροπία και να μην τους κάνει να νιώθουν ευτυχισμένοι.

Πρέπει να σκεφτούμε ρεαλιστικά λοιπόν και να αναγνωρίσουμε όλα τα σημαντικά πράγματα στη ζωή και να καταμερίσουμε την ενέργεια και τους στόχους μας ανάλογα. Επίσης καλό είναι τους μεγαλύτερους στόχους να τους διακρίνουμε σε μικρότερους, εύκολα υλοποιήσιμους με ένα βήμα τη φορά.

Awapuhi Wild Ginger

Moisturizing Lather Shampoo

30.00 χωρίς ΦΠΑ

Awapuhi Wild Ginger

HydroCream Whip

30.00 χωρίς ΦΠΑ

Awapuhi Wild Ginger

Texturizing Sea Spray

28.00 χωρίς ΦΠΑ

Awapuhi Wild Ginger

Finishing Spray

29.00 χωρίς ΦΠΑ

Awapuhi Wild Ginger

Hydromist Blow-Out Spray

30.00 χωρίς ΦΠΑ

Awapuhi Wild Ginger

MirrorSmooth Gloss Primer

41.00 χωρίς ΦΠΑ

Awapuhi Wild Ginger

Keratin Cream Rinse

31.00 χωρίς ΦΠΑ

Awapuhi Wild Ginger

Keratin Intensive Treatment

41.00 χωρίς ΦΠΑ

#5 SMAR(T) – Χρονοδιαγραμμα

Το μυαλό για να διακρίνει τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν προς την επιτυχία ενός στόχου, θα πρέπει να έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Αλλιώς τείνει να μην θέλει να προσπαθήσει, να δώσει χρόνο και ενέργεια, ή να μας βγάλει από την ζώνη άνεσης και μας οδηγεί στην απραγία.

Στον συγκεκριμένο στόχο που είχε να κάνει με την αύξηση του εισοδήματος κατά 30%, αναφέραμε ότι πρέπει να το έχουμε πετύχει μέχρι τέλους του έτους. Αυτό δεν είναι πανάκεια, για κάποιον το χρονοδιάγραμμα μπορεί να είναι μικρότερο και για άλλον μεγαλύτερο. Ωστόσο ποτέ δεν πρέπει να μένουμε από στόχους, τους επιτυγχάνουμε και πάμε στον επόμενο.

Το χρονοδιάγραμμα είναι απαραίτητο όπως η προθεσμία/deadline για τις εργασίες στο πανεπιστήμιο ή το διαγώνισμα σε συγκεκριμένη ημερομηνία για τους μαθητές. Αν δεν υπάρχει η «πίεση» του συγκεκριμένου χρόνου, τότε το μυαλό θα αναβάλλει συνεχώς για αύριο ή μεθαύριο (και στο τέλος στο αόριστο), αυτό που θα πρέπει να κάνουμε σήμερα.

FINAL TIP & ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ PAUL MITCHELL

Ένας διάσημος εκπαιδευτής αυτοβελτίωσης, ο Tony Robbins λέει ότι το νέο έτος είναι μια εντελώς νέα ζωή! … A new year equals a new life!

Τώρα πρέπει να αναρωτηθείτε με τη σειρά σας, ισχύει αυτό και για εσάς, ή απλά το νέο έτος θα είναι μια νέα αρχή για να εφαρμόζετε τις παλιές σας συνήθειες; Δηλαδή θα επαναλάβουμε για ακόμη μία χρονιά όσα κάναμε και γνωρίζαμε μέχρι τώρα ή θα οδηγήσουμε την κατάσταση να αλλάξει προς το μέρος μας;

Εμείς οι άνθρωποι της Paul Mitchell πιστεύουμε ότι όλοι μας έχουμε την ικανότητα και τα συστατικά μέσα μας που χρειάζονται για να πετύχουμε. Κανένας στόχος δεν είναι άπιαστος αν τον σκεφτούμε με όλες τις μικρές του λεπτομέρειες, τον σπάσουμε σε μικρότερα κομμάτια και θέσουμε ένα συγκεκριμένο πλάνο υλοποίησης.

Καλή και δημιουργική χρονιά με υγεία και κάθε καλό για όλους!

ΕΙΣΤΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ HAIRSTYLIST?

Αν ναι, γίνετε μέλος αυτής της μοναδικής κοινότητας και επωφεληθείτε των προνομίων και των υπηρεσιών που θα σας βοηθήσουν να αναπτύξετε την επιχείρησή σας!

Κάντε ΕΓΓΡΑΦΗ και ένας συνεργάτης μας θα επικοινωνήσει άμεσα μαζί σας για περισσότερες πληροφορίες, εκπαίδευση ή επίδειξη των προϊόντων επαγγελματικής περιποίησης Paul Mitchell.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Διαβάστε επίσης:

Ιδέες Για Εορταστικά Δώρα Paul Mitchell

Τι Μας Κρατάει Από Το Να Πετύχουμε Όσα Θέλουμε

Tips Για Να Γίνετε Καλύτερος Ηγέτης