10 Tips Για Να Γίνετε Καλύτερος Ηγέτης

Cover

Το να “διαχειρίζεται” κάποιος ανθρώπους και να ηγείται μιας ομάδας είναι ευθύνη και σίγουρα δεν είναι πάντα εύκολο. Πολλοί δεν θέλουν να αναλάβουν αυτή την ευθύνη και σε ακόμη περισσότερους δεν αρέσει το γεγονός να έχουν ένα αφεντικό πάνω από το κεφάλι τους. Ωστόσο, σχεδόν όλοι μας θέλουμε να ανήκουμε σε μια ομάδα που «πετάει». Αυτές οι ομάδες που «πετάνε» διοικούνται από ηγετικές φυσιογνωμίες και όχι από «αφεντικά!»

Σε αυτό το άρθρο μας θα αναφέρουμε 10 tips για να βελτιώσετε τις ηγετικές σας δεξιότητες και να πετύχετε ακόμη περισσότερα με την ομάδα των συνεργατών σας.

1) ΟΡΑΜΑ & ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Οι καλοί ηγέτες είναι και οραματιστές. Γνωρίζουν τι ακριβώς θέλουν και συνεχώς σκέφτονται και δημιουργούν το μέλλον ως εικόνα στο μυαλό τους. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τι ακριβώς θέλουμε να πετύχουμε και να πιστεύουμε ότι μπορούμε και μας αξίζει να το πετύχουμε. Λειτουργεί ως πυξίδα για όλες τις αποφάσεις μας.

2) ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗΣ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ

Ένας καλός ηγέτης θα δημιουργήσει την κουλτούρα των επιθυμητών αξιών και αρχών μέσα στην ομάδα. Αντίθετα, οι άνθρωποι με ελλείψεις ηγεσίας, αφήνουν αυτή τη λειτουργία καθαρά στην τύχη της. Η κουλτούρα και το ύφος της συνεργασίας πρέπει να προστατεύονται και να προστατεύουν τους ανθρώπους της ομάδας. Όταν έχουμε υιοθετήσει και ακολουθούμε μια συγκεκριμένη κουλτούρα, τότε προσελκύουμε και ανθρώπους που ταυτίζονται με τις αξίες και τις αρχές της επιχείρησής μας.

3) ΥΠΟΚΙΝΗΣΗ ΝΕΩΝ ΙΔΕΩΝ

Μην φοβάστε τις νέες ιδέες και τον νέο τρόπο σκέψης. Ότι λειτουργούσε καλά στο παρελθόν δεν σημαίνει ότι θα λειτουργεί το ίδιο αποτελεσματικά για πάντα. Οι άνθρωποι αλλάζουν, έρχονται νέες τάσεις, νέες καταστάσεις και ένας καλός ηγέτης πρέπει να αφουγκράζεται το νέο και να το υιοθετεί. Ενθαρρύνετε τους ανθρώπους της ομάδας σας να δοκιμάζουν νέα πράγματα και να σκέφτονται έξω από τα δεδομένα.

4) ΔΩΣΤΕ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ & ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ

Μην φοβάστε τους ανθρώπους της ομάδας που θέλουν να βγαίνουν μπροστά και να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες. Αντίθετα, δώστε τους εξουσιοδότηση να το κάνουν και ταυτίστε αυτή την δράση με την ευθύνη για το αποτέλεσμα. Ωθήστε τους ανθρώπους της ομάδας να δρουν μαζί και αυτόνομα με σκοπό το συνολικό όφελος της επιχείρησης. Αυτό προϋποθέτει να κερδίζουν όλοι κάτι από την ανάπτυξη και όχι μόνο ο ηγέτης.

5) ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Οι αποτελεσματικοί ηγέτες δημιουργούν εκπαιδευτικές συνθήκες στο εργασιακό περιβάλλον. Βοηθήστε όλους τους ανθρώπους να έχουν ίση και ανάλογη πρόσβαση σε εκπαιδεύσεις και σεμινάρια. Δώστε την έξτρα ώθηση σε συγκεκριμένες δεξιότητες και διαφορετικές κλίσεις που μπορεί να έχει το κάθε μέλος της ομάδας.

6) ΓΙΝΕΤΕ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

Μην λέτε στους άλλους τι να κάνουν, αυτό αποτελεί φυσιογνωμία παραδοσιακού αφεντικού. Αντίθετα ο σωστός ηγέτης διοικεί με το παράδειγμα. Γίνεται ο ίδιος το παράδειγμα και κάνει όλα όσα απαιτεί από τους άλλους να κάνουν. Δεν μπορεί να ζητά κάποιος από τους άλλους να είναι ευγενικοί και φιλικοί προς τους πελάτες, όταν ο ίδιος είναι απόμακρος. Οι πράξεις μας είναι πολύ πιο ηχηρές και αποτελεσματικές στην ομάδα από ότι τα λόγια μας.

Offer!
14.5223.71 χωρίς ΦΠΑ
Offer!
24.19 14.52 χωρίς ΦΠΑ
Offer!
22.58 13.55 χωρίς ΦΠΑ
Offer!
23.39 14.03 χωρίς ΦΠΑ
Offer!
24.19 14.52 χωρίς ΦΠΑ
Offer!
33.06 19.84 χωρίς ΦΠΑ
Offer!
15.0023.71 χωρίς ΦΠΑ
Offer!
19.8426.13 χωρίς ΦΠΑ

7) ΣΤΟΧΟΙ ΠΟΥ ΒΕΛΤΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ

Ο ηγέτης που γνωρίζει τι θέλει να πετύχει θέτει προκλητικούς αλλά και εφικτούς στόχους για την ομάδα του. Επιβραβεύει τον κόπο για την επίτευξη και προτείνει διορθωτικές ενέργειες για τυχόν αποκλίσεις από το επιθυμητό αποτέλεσμα. Οι στόχοι πρέπει να ορίζονται με τρόπο που κάνουν την ομάδα και τους ανθρώπους καλύτερους.

8) ΕΜΠΝΕΥΣΜΕΝΗ ΔΡΑΣΗ

Για να έρθουν τα επιθυμητά αποτελέσματα χρειάζεται ένας καλός συνδυασμός δράσης και έμπνευσης προς της σωστή κατεύθυνση. Η σκληρή δουλειά είναι σημαντική, ωστόσο η εμπνευσμένη δράση είναι αποτελεσματικότερη. Εμπνευσμένη δράση, σημαίνει να γνωρίζουμε τι θέλουμε να πετύχουμε και να φροντίζουμε οι περισσότερες δράσεις μας να οδηγούν στο επιθυμητό.

9) «ΤΡΙΜΑΡΙΣΜΑ»

Ο όρος αυτός προέρχεται από την ιστιοπλοΐα (ισχύει ότι τον ακούμε επίσης στα barber)  και έχει να κάνει με τις ενέργειες που διορθώνουν την πορεία και την ταχύτητα του σκάφους. Το ίδιο πρέπει να σκέφτεται ο καλός ηγέτης μέσα στην ομάδα του. Τι μπορεί να διορθωθεί έτσι ώστε το «ταξίδι» να γίνει καλύτερο για όλους!

10) ΑΜΟΙΒΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΓΝΩΣΗ

Οι εξαιρετικοί ηγέτες έχουν επίγνωση των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων της ομάδας ως σύνολο αλλά και των ανθρώπων ξεχωριστά. Όταν η ομάδα προσθέτει αξία στην συνολική προσφορά, τότε τα μέλη της πρέπει να αμείβονται ανάλογα. Από την άλλη δεν θα πρέπει να ζητάμε από τους ανθρώπους πράγματα τα οποία δεν έχουν τις ικανότητες να πετύχουν. Αυτό είναι το βασικό κομμάτι της επίγνωσης, να ξέρουμε μέχρι που έχουν διάθεση να φτάσουν οι άνθρωποι μας και να τους βοηθάμε να ξεπερνούν κατά λίγο τα όρια τους.

ΕΙΣΤΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ HAIRSTYLIST?

Αν ναι, γίνετε μέλος αυτής της μοναδικής κοινότητας και επωφεληθείτε των προνομίων και των υπηρεσιών που θα σας βοηθήσουν να αναπτύξετε την επιχείρησή σας!

Κάντε ΕΓΓΡΑΦΗ και ένας συνεργάτης μας θα επικοινωνήσει άμεσα μαζί σας για περισσότερες πληροφορίες, εκπαίδευση ή επίδειξη των προϊόντων επαγγελματικής περιποίησης Paul Mitchell.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Διαβάστε επίσης:

Paul Mitchell & Η Κουλτουρα Συνεισφοράς

Τι Μας Κρατάει Από Το Να Πετύχουμε Όσα Θέλουμε

Η Καλύτερη Φροντίδα Για Βαμμένα Μαλλιά